Zaključek druge sezone na učnem vrtu
Občina Radovljica je v lanskem letu pri OŠ A. T. Linharta Radovljica uredila biodinamični učni vrt in tudi letos zagotovila sredstva za njegovo vzdrževanje in nadaljevanje izobraževanj. Na vrtu je postavila leseno lopo za shranjevanje orodja in semen, ki služi tudi kot učilnica na prostem in prostor za druženje. Projekt otroke, mladostnike, vrtičkarje in druge občane spodbuja k pridelovanju zdrave hrane in ohranjanju naravnega ravnovesja.
Ob zaključku druge vrtnarske sezone so obiskovalci na včerajšnjem srečanju lahko poskusili jedi iz vrtnih pridelkov. Pripravili so jih v Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica. Visoko kakovostna biodinamična semena za učni vrt sta podarila družba Moro&Kunst in inštitut Ekosemena, nekaj pa so jih že pridelali sami. Svoje gredice na vrtu obdelujejo otroci iz radovljiških osnovnih šol in vrtcev, dijaki Biotehniškega centra Naklo in uporabniki CUDV Radovljica, ki so na srečanju tudi predstavili svoje dejavnosti.
Dr. Maja Kolar, ki je sodelovala že pri lanski vzpostavitvi vrta v okviru projekta Leader Narava nas uči, je povedala, da se na učnem vrtu tedensko z vrtnarskimi deli seznanja preko 80 otrok in tudi starejših. Študenti Biotehniškega centra Naklo so na vrtu opravili več kot 800 ur prakse. Zelenjavo z vrta so uporabljali v kuhinji v radovljiškem vrtcu in osnovni šoli. Po dogovoru so izvajali vodene oglede in poleti pilotne projekte s področja biodinamike za otroke in odrasle. Več podatkov o aktivnostih na vrtu je v priloženem prispevku dr. Maje Kolar.
Program dejavnosti je občina letos nadgradila s projektom Uporabna zelišča, ki ga je vodila Razvojna agencija Zgornje Gorenjske. Udeleženci so spoznali različna zdravilna zelišča, načine priprave čajnih mešanic ter praktično uporabo zdravilnih zelišč v domači lekarni, obiskali so tudi zeliščarsko kmetijo na Kozjanskem. Za vzdrževanje vrta, nadaljevanje izobraževanj in postavitev lope je v letošnjem občinskem proračunu zagotovljenih približno 27 tisoč evrov.
Vrtni jedilnik Srednje gostinske in turistične šole Radovljica:
Zelenjavni in koromačev karpačo
Zeliščni namaz na solatni posteljici
Bučna juha z bučnimi semeni
Zelenjavna enoločnica z ajdovo kašo
Narastek z ohrovtom
Jogurtov solatni preliv z zelišči
Blitvine rezine
Zeljna solata s krompirjem
Pečena paprika in feferoni v solati
Zeliščni čaj z medom
Polnozrnati kruh z zeliščno skuto
Ješprenčkova rižota s cikorijo
Smetanova omaka z zelišči
Ohrovtov čips