Danes na Slovenskem knjižnem sejmu: Kropa – zibelka kovaštva
Včeraj se je Radovljica na Slovenskem knjižnem sejmu uspešno predstavila kot Linhartovo mesto. Radovljiški dogodki so bili dobro obiskani, sodeč po odzivih obiskovalcev so prispevali tudi k prepoznavnosti Radovljice. Današnji dan sejma pa bo zaznamoval sklop dogodkov pod naslovom Kropa – zibelka kovaštva:
9.00 – 20.00 Stojnica Radol'ca, Kropa in tradicija kovaštva s kroparskim kovačem, animator Kropar Davorin Bratuš Drugo preddverje)
16.30 – 18.00 Kroparski fržolov'c, predstavitev in degustacija (KulinArtfest, Drugo preddverje)
Kropa, zibelka kovaštva, je v času bogato razvitega kovaštva, »slovela« po skromni kulinariki. Kovači so živeli skromno in take so bile tudi njihove prehranjevalne navade. Tako so največkrat jedli »žonto« in »fržolov'c«. Med tednom so največkrat segli po fržolov'cu, to je fižolovi juhi z nekaj krompirja, ob nedeljah, po maši pa je bila na mizi žonta - nekakšen golaž iz telečjih jetrc. Gostilna Pri Jarmu bo predstavila in na okus ponudila pravi kroparski fržolov'c.
18.00 – 19.00 Kroparska štorja, pogovorno igrana prireditev (Forum oder, Drugo preddverje)
Kropa je edinstvena. Po urbanističnih posebnostih ter ohranjenih tehniških, kulturnih in zgodovinskih spomenikih spada med najpomembnejše slovenske zgodovinske kraje. Trško jedro Krope je že od leta 1953 kulturni spomenik državnega pomena. Kropo, življenje v kraju in tradicijo kovaštva boste lahko spoznali v pogovoru, ki ga bodo prepletali igrani prizori v značilnem kroparskem dialektu v izvedbi Dramske skupine Čofta Kulturnega društva Kropa z moderatorjem Anžetom Habjanom, prav tako domačinom iz Krope.